Prima pagină > Caracterizari personaje literare, Comentarii literare > Test de evaluare tematică la Romantism

Test de evaluare tematică la Romantism

  1. Zburătorul este personajul principal al operei cu același nume. E un personaj fantastic pentru că apare doar in visul fetelor cu înfățișarea de tinăr frumos (”june cu dragoste curată”) atunci cînd se lasă amurgul și dispare in zori. Este un personaj excepțional in intimplări excepționale. El contribuie la schimbarea cadrului terestru cu cel cosmic care este spațiu al zburătorului (”departe de ist loc”). Este cel care indrăgostește fetele de el, insă el insuși nu iubește pe nimeni (”Dar lipsa de-a lui dragosti”). In spațiul său cosmic el este doar un ”balaur”, dar și aici deosebit (”de lumină cu coada-n flăcărată,/ Și pietre nestemate lucea pe el ca foc.”). Metafora ”balaur de lumină cu coada-n flăcărată” dă o expresivitate deosebită textului. Acest personaj fantastic a fost creat pentru basme ca unul strașnic care fură prințese, insă aici el apare intr-un mod fascinant pentru a face fetele să se indrăgostească de el.
  2. ”Floare albastră” simbolizează fata vicleană care incearcă să atragă bărbatul prin jocuri, sărutări. Ea este cea care seduce. Floare albastră reprezintă perfecțiunea spirituală in care imaginația este calea spre adevăr. In viziunea poetului ea este dragostea și armonia insăși (”dulce minune”). Ea îi stăpinește gindurile. Ea este expansivă, plină de vitalitate ca viața insăși. Ea joacă rolul subtil al naturii, care vrea să rețină spiritul incorporat, insă nu-i reușește, trezindu-i nostalgie poetului (”Și-a murit iubirea noastră”). Repetiția ”Floare albastră! Floare albastră!” relevă intensitatea iubirii pure.
  3. Emirul este unul din personajele principale ale poemului  ”Noapte de decemvrie”. El face parte din mediul inalt al societății și e un personaj excepțional in imprejurări excepționale. Ipostaza emirul este adusă in mod simbolic de ”un arhanghel de aur” și reprezintă dimensiunea romantică a universului poetic sugerată de simbolul Bagdadul. Este nemulțumit de condiția sa umană, pe care o apreciază drept limitată și incompletă și visează permanent să-și depășească propria condiție printr-o faptă de excepție, care să-l plaseze asupra sorții obișnuite a oamenilor. Ele se individualizează prin caracterul excepțional al țelului urmărit, izolîndu-se de semenii lui și ignorînd voit soluția compromisurilor, a vieții mediocre.
  4. Drumul lui Hyperion spre Demiurg justifică afirmația pe care o face poetul asupra condiției omului de geniu in raport cu omul comun. Pe pămint el nu e capabil să facă pe cineva fericit, dar nici el nu e fericit. Are nemurire, dar n-are noroc. El dorește să cunoască sentimetnul de iubire, iar pentru aceasta el este gata să iși ofere nemurirea pentru o oră de iubire. Pentru el valoarea unei ore de iubire este mai prețioasă decît nemurirea. Ascensiunea iubirii se exprimă prin ridicarea ei la valoarea de dor. Lumea eroului este a luminii, iar cea a eroinei de care se indrăgostește este a umbrei. Aici este o schimbare a ipostazei eroului, care din luceafăr-astru devine ”mreajă de văpaie”. Eroii se intilnesc pe planul conștiinței, ea trece in starea de vis, spre a comunica direct de la conștiință la conștiință cu el. Iubirea primește valoarea de punte de legătură intre el și ea, legătură care se realizează pe planul conștiinței , ceea ce face posibilă evoluția lui, care ascultă invocația eroinei, deși distanța fizică dintre ei este mare. Reacția lui este de a-și schimba ipostaza, devenind ”fulger”. Ipostaza de ”mîndru tînăr”, de ”tinăr voievod”, de „mort frumos cu ochii vii” este o proiecție in conștiința ei, o ipostază spirituală, pe care el o ia din iubire, spre a veni in lumea eroinei.
Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: