Prima pagină > Caracterizari personaje literare > Caracterizarea lui Manole din balada ”Monastirea Argeșului”

Caracterizarea lui Manole din balada ”Monastirea Argeșului”

Octombrie 28, 2012 Lasă un comentariu Go to comments

”Monastirea Argeșului” este o baladă populară bazată pe ideea că nici un lucru durabil nu se poate făuri fără o jertfă.

Personajul principal al acestei balade este meșterul Manole. La modul simbolic, Manole reprezintă Creatorul de pretutindeni și din totdeauna. Biserica ridicată de ele din pămint și din apă, din lumină și vînt, constituie o copie micșorată a Cosmosului sacralizat prin jertfă. Destinul lui Manole este cel al tuturor Creatorilor: de a-și realiza opera prin zbucium  și suferință  și de a fi ucis chiar de acest ideal. Prin moarte, Manole continuă să rămină alături de biserica lui și reface, in eternitate, căsnicia cu Ana.

Pentru Manole constucția bisericii se transformă intr-un principiu de existență. In baladă, accentul nu trăiește și pe care o integrează in opera de artă.

Caracterul excepțional al eroului este pregnant construit, începînd cu versurile din prima parte (”Și Manole, zece,/ Care-i și întrece”), și atinge apogeul in partea a treia, cînd rugăciunea îi este ascultată de Dumnezeu și declanșează ploaia, vîntul, adică stihiile aerul, apa, spre a împiedica pe Ana să ajungă la mănăstire.

Surparea continuă a zidurilor trezește, in sufletul meșterului, mai întîi neliniștea, apoi, un acut sentiment de inutilitate a eforturilor. Descumpănit de neîmplinirea menirii sale de Făurar (”Iar Manole sta./ Nici că mai lucra”), meșterul aude ”aievea” vocea diamonului său care-i cere jertfa (”Ci mi se culca/ Și un vis visa.”).

După acest vis autorul ni-l prezintă pe Manole foarte agitat (”Manea se trezi,/ Ș-apoi se sui/ Pe gard de nuiele,/ Și mai sus, pe schele,/ Și-n cîmp se uita.”). cînd o vede pe soția lui venind el devine extrem de tulburat (”Cît el o zărea, / Inima-i sărea,/ In genunchi cădea/ Și plîngînd zicea (…) Manea mi-o videa,/ Inima-i plîngea, / Și iar se-nchina, / Și iar se ruga:/ …”). cînd ea a ajuns Manole este înnebunit (”Iar Manea turba”). Starea pe care o trăiește Manole pe parcursul zidirii iubitei sale soții este una de demență in care se includ neliniștea, suferința, zbuciumul, disperarea. O trăsătură specifică de caracter a protagonistului este vocația creației care include tărie de caracter, stăpînire de sine. El este aprins de acest sacrificiu care va dura peste ani.

Manole atit de mult a iubit-o pe Ana încît și-a dorit să moară odată cu ea pentru a fi impreună mereu, el fiind deja mort după zidirea ei (”Cum o auzea, / Manea se pierdea, /…/ Și de pe grindiș,/ De pe coperiș,/ Mort bietul cădea!”).

In opinia mea, Manole a făcut un sacrificiu prea mare pentru a-și vedea visul implinit. El ar fi putut renunța la acest vis de dragul iubitei sale și a copilului pe care ea îl aștepta, acesta reprezentînd o bucurie mai mare decît o mănăstire și să-și trăiască viața bucurîndu-se de ea toți trei impreună. O altă soluție ar fi putut fi părăsirea acelui loc blestemat și zidirea mănăstirii intr-un alt loc unde nu s-ar fi surpat ceea ce construia.

Anunțuri
 1. constantin
  Noiembrie 29, 2012 la 6:56 pm

  mia placut mult aceasta descriere este destul de reusita

 2. Martie 24, 2013 la 2:17 pm

  Este foarte complex,foarte bun!!!

 3. Mai 15, 2013 la 5:55 pm

  lunga mai e

 4. Andrei
  Septembrie 17, 2013 la 10:09 pm

  frumos

 5. Alex
  Martie 25, 2014 la 11:29 am

  dragut

 6. Mai 4, 2014 la 7:09 pm

  este destul de bun

 7. Madu
  Noiembrie 27, 2014 la 5:59 pm

  Mi-a placut. Este bun, dar o parte din concluzie nu este adevarata. „O altă soluție ar fi putut fi părăsirea acelui loc blestemat și zidirea mănăstirii intr-un alt loc unde nu s-ar fi surpat ceea ce construia” , dar defapt nu puteau. Tocmai asta e si ideea. Locul ales avea „radacini malefice” si numai prin construirea unui lacas sfant acest loc se putea purifica. Asta era ideea cu locul ales. Dar, in fine asta nu conteaza.

 8. vasi oprea
  Februarie 17, 2015 la 5:25 pm

  foarte buna si foarte folositoare . dar nu puteau sa isi continue viata toti trei pentru ca daca nu facea manastirea negru voda il omora pe manole !! trebuia sa zici ca doar ana si copilul sa traiasca linistiti!!! in rest ft buna !!!

 9. TheDarkWolf
  Februarie 28, 2015 la 12:22 pm

  E foarte buna .profa mea de romana nici nu sia dat seama ca e dupa net. O recomand

 10. MARIAN
  Aprilie 3, 2017 la 3:05 pm

  mia placut u ma prins profa nu sia dat seama…..L.O.L

 11. GEORGE
  Aprilie 3, 2017 la 3:26 pm

  TARE AM COPIAT TOT SI AM LUAT 10

 12. GEORGE
  Aprilie 3, 2017 la 3:26 pm

  LOL

 13. SUB-ZERO
  Aprilie 12, 2017 la 7:56 pm

  M-a ajutat foarte mult! Recomand tuturor aceasta caracterizare! 😀

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: