Prima pagină > Esee > Cuvântul construit poate să aibă gust și mireasmă

Cuvântul construit poate să aibă gust și mireasmă

octombrie 23, 2012 Lasă un comentariu Go to comments

La inceput a fost Cuvântul și Cuvântul a rămas de atunci mereu la inceput.

Dintre toate mijloacele de exprimare artistică: culoarea, nota muzicală, etc., doar cuvintele ne leagă de viața sufletească a neamului din care ne-am născut.

Cuvântul a fost cel care ne-a eliberat din cătușele vieții animale. El are menirea să servească drept izvor de bucurie și inspirație pentru milioane de oameni, să exprime dorința, să servească drept mijloc de imbogățire ideologică și de educare morală.

Cuvintele se aseamănă mult cu omul. Ca și ființele umane, ele se inmulțesc având familia lor. Ele mai sunt totodată animale și plante abstracte deoarece nu locuiesc direct pe globul pămintesc, ci pe globul creierului uman.

Prin cuvinte omul poate să-și comunice gîndurile și sentimentele sale altor oameni, și tot prin ele poți vedea sufletul lui, căci vorba este ca o icoană a sufletului unei persoane. Cuvintele traduc prima impresie pe care și-o face spiritul uman despre lumea inconjurătoare. Acestea pot arăta și avea gust diferit: frumoase, bune, urâte, dulci, tari, moi, amare… Ele pot arăta cu atit mai frumos, cu cît sunt imbinate mai potrivit.

Învățarea permanentă a cuvintelor noi te facă să simți că dobândești un suflet nou care iți trezește dorința de a trăi mai departe și de a descoperi lucruri și cuvinte noi. Există, insă, momente când nu iți ajung cuvinte pentru a reda ceea ce se află in sufletul tău.

Pentru om cuvintele sunt o armă mai de preț decât o sabie cu care poate tăia adânc. Ele pot aduce folosuri, dar in același timp și foarte multe pagube care mai apoi sunt regretate amarnic. Insă cale de intoarcere nu mai este, căci după cum nu poți opri piatra odată aruncată, la fle nu mai ai puterea de a opri cuvântul odată spus. Iar rana pricinuită de el nu se va cicatriza la fel de repede ca o rană produsă de o săgeată. Există și situații când un cuvânt spus ne la locul lui sau la timpul nepotrivit poate să răstoarne intreaga viața. Dar un cuvânt bun spus intru-un fle mai deosebit are puterea de deschide uși de fier, de a înmuia o inimă de piatră, și chiar poate fi remediul  cel mai bun pentru un suflet bolnav.

Iată de ce nu trebuie să dăm limba gândurilor noastre, nici acțiune vreunui gând nepotrivit, ci in tot ceea ce facem și ce spunem, trebuie să ne gândim mai intâi la urmări.

Reclame
Categorii:Esee
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: