Prima pagină > Caracterizari personaje literare > Caracterizarea personajelor principale din fabula ”Cîinele și cățelul” cu referire la fabula ”Boul și Vițelul” de Grigore Alexandrescu

Caracterizarea personajelor principale din fabula ”Cîinele și cățelul” cu referire la fabula ”Boul și Vițelul” de Grigore Alexandrescu

octombrie 23, 2012 Lasă un comentariu Go to comments

Grigore Alexandrescu este el insuși in poizia de conținut etic. Poet al dezinteresării, al altruismului, al binelui public, cînd se dezbară de suferințele insuficient potetizate, ca și de temele lirice convenite, iși regăsește tonul cu adevărat propriu, ca acele din fabule și, mai ales, din epistole și satire.

Fabula ”Cîinele și cățelul” satirizează dorința celor care vor să-și atingă scopul cu orice preț, să ajungă puternici prin aroganță, ipocrizie și amenințări. Prin intermediul personajelor sale, întruchipate de animale personificate, Alexandrescu pune in discuție principiul egalității. Personajele principale ale acestei fabule sînt cîinele Samson și cățelul Samurache.

Samson apare ca un personaj care caută să atragă mulțimea de partea sa, afișînd o falsă modestie (”Și eu poate sunt nobil, dar n-o arăt, nu-mi place”; ” Cîine sadea imi zice, iar nu domnia-voastră”), iar minciuna îl ajută să-și afirme ideile și poziția pe care o dorește egală cu a celor de rang inalt. Susținind egalitatea intre semeni (”Cît pentru mine unul, fiestecine știe/ C-o am de bucurie/ Cînd toată lighioana, măcar și cea mai proastă, Cîine sadea imi zice, iar nu domnia-voastră ”), ceea ce apoi se dovedește a fi o minciună (”Noi, frații tăi, răspunse Samson plin de mînie”), el caută să-i impresioneze pe ascultătorii săi. El se apreciază ca fiiind un nobil, dar fără a arăta acest lucru (”Și eu poate sunt nobil, dar n-o arăt, nu-mi place”). Samson reprezintă omul orgolios, mîndru (”numai pe noi mîndria nu ne mai părăsește”), este parvenit care incearcă să fie modest, dîndu-se drept cine nu este (”poate sunt nobil”, ” Cîine sadea imi zice, iar nu domnia-voastră”). Este cinic și fățarnic, mînios, dar totodată și fals ( ”Oamenii spun adesea că-n țări civilizate/ Este egalitate”; ”Noi, frații tăi, potaie!”). samson este foarte invidios: el neagă puterea altora (”Cum lupii, urșii, leii și alte cîteva,/ Care cred despre sine că prețuiesc ceva”) și se crede singurul ”atotputernic” (”Cunoști tu cine suntem”). Autorul îl prezintă ca ”un dulău de curte ce latră foarte rău”.

Insă pe cățelul Samurache, autorul îl prezintă ca ”un simplu privitor ce ședea la o parte” și care nu știe să deosebească adevărul de minciună, căzînd pradă falsității lui Samson. Fiind naiv și încrezător, el este atras de cuvintele pline de speranță ale dulăului. Insă pentru acest lucru el va fi pedepsit chiar de insuși Samson, care îi spune pe un ton jignitor (”potaie”, ”lichea nerușinată”) și plin de amenințări (”O să-ți dăm o bătaie / Care s-o pomenești”) care este adevăratul sens al cuvintelor sale: ”Că voi egalitate, dar nu pentru căței”. Prin aceste cuvinte el dovedește că îi subapreciază pe cei mai slabi decît el și vrea să-i menținsă sub starea lor de supunere față de cei ce sînt mai puternici. Samorache reprezintă omul simplu (”simplu privitor”), observator (”auzind vorba lor”). Este lipsit de mîndrie și demnitate, e băgător, lingușitor și laș (”Și că nu au mîndrie, nici capriții deșarte,/ S-apropie îndată”). El laudă pe cine nu trebuie, afișîndu-se frați cu ei (”Gîndirea voastră, zise, imi pare minunată,/ Și sentimentul vostru îl cinstesc, frații mei”). Dar cînd e pus in fața faptului, el ezită (”Dar ziceați…”).

Aceste două personaje sunt diferite, dar totodată și apropiate, deoarece fac parte din aceeași clasă, dar unul se dă mare și tare, iar altul se lingușește.

De multă inginiozitate dă dovadă Grigore Alexandrescu in fabula ”Boul și vițelul”. El critică ”boul”, altfel zis – prostia personificată prin cuvîntul ”bou”. In context ”cireadă” va să semnifice societatea. In spiritul vorbei populare ”Prost să fii, noroc să ai”, poetul descifrează cu iscusință situația in care ”un bou ca toți boii puțin la simțire, / In zilele noastre de soartă-ajutat, / Și dect toți boii mai cu osebire, / Dobîndi-n cireadă un post însemnat”. Dialogul înfiripat după versurile citate pune începutul propriu-zis al fabulei: ” – Un bou in post mare? – Drept , cam ciudat vine,/ Dar așa se-ntimplă in oricare loc:/ Decît multă minte, știu că e mai bine/ Să ai totdeauna un dram de noroc”.

Odată pusă temelia, fabula se desfășoară de la sine: boul, ajuns ”șef” peste ”cireadă”, devine ”îngîmfat și nici nu se uită la ai săi, rămași boi ”de rînd”. Numai vițelul, prostul inocent, nu poate înțelege parvenitismul ”unchiului” său. Drept care insistă să-i facă o vizită și nu-i vine a crede că acesta, trecînd pe lîngă el, nici nu-l observă. Abia la a doua vizită vițelul devine martor al unui scurt dialog dintre bou și sluga acestuia: ” – Boierule, zise, așteaptă afară/ Ruda dumitale, al doamnei vaci fiu”. / ” – Cine? A mea rudă? Mergi de-l dă pe scară./ N-am astfel de rude, și nici voi să-l știu”.

Ca intr-o mică operă dramatică, autorul iși joacă bine măștile pină le evidențiază semnificațiile umane. Schimbul de replici este dinamic, sobru. Un element important al fabulei este lipsa moralei propriu-zise, al cărei loc îl ține in mod firesc dialogul-poantă, final nevinovat la prima vedre, dar care sugerează adevărul vieții cu un efect mai mare decît acela al unei morale obișnuite.

Morala lui Alexandrescu e expresia unei nobile lepădări de sine și a celui mai desăvîrșit altruism. Izvoarele inspirației nu vin numai din nisipurile neroditoare ale sufletului, ci țîșnesc și din larga pînză de apă vie și proaspătă a patriei și chiar a umanității. Idealul lui s-a fixat de timpuriu in dorința de a înălța sufletele, de  a le smulge din egoismul vieții înguste pentru a le arunca in marea intereselor naționale și generale.

Poetul nu cere bogății și situații, ci cuget drept, nestrămutat de pe calea dreptății și a virtuții, stăpîn pe sine; nu imploră decît dorul unei omeniri mai fericite. Morală altruistă și umanitară.

Reclame
 1. aprilie 22, 2013 la 8:50 am

  😉

 2. mai 5, 2014 la 7:45 pm

  🙂 :*

 3. mai 5, 2014 la 7:46 pm

  E foarte frumos!! ❤ :* ☺☺ ♥

 4. martie 19, 2015 la 9:02 am

  9 la bac msss mult

 5. mai 6, 2015 la 4:56 pm

  Foarte frumoasa caracterizare 🙂 Ms mult

 6. sss
  mai 18, 2016 la 9:14 pm

  este prea lung

  • P0sD0
   octombrie 22, 2017 la 7:08 pm

   mersi)

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: