Prima pagină > Comentarii literare > „Rondelul rozelor ce mor” de Alexandru Macedonski

„Rondelul rozelor ce mor” de Alexandru Macedonski

Septembrie 5, 2011 Lasă un comentariu Go to comments

Floarea este imaginea virtuţilor sufletului, buchetul care le adună fiind cel al perfecţiunii spirituale. Floarea conţine promisiunea unei noi vieţi, taina frumosului dăruit lumii. Ea se asociaă unor stări de armonie şi de fericire lumească.

Minunat prin frumuseţea, forma şi parfumul său, trandafirul este cea mai frumoasă floare şi cea mai utilizată ca simbol. Ea simbolizează cupa vieţii, sufletul, inima, iubirea – cel mai profund sentiment in viaţa fiecăruia.

In poezia lui A. Macedonski roza este un simbol al conştiinţei de sine. Sentimentul de duioasă melaconlie cu care natura, odată cu poetul, plinge despărţirea („E vremea rozelor ce mor, /Mor in grădini şi mor şi-n mine”). Aici avem momentul desprinderii de lumea exterioară, senzorială şi intrarea in sine. Natura nu mai poate reţine spiritul , care-i dă sensul de a fi. Este o moarte cosmică arhetipală („În tot se simte un fior./ O jale e in orişicine./ E vremea rozelor ce mor – / Mor in grădini, şi mor şi-n mine”). Devenind conştient de sine, spiritul se izolează, se desprinde de lume. El nu mai participă la drama naturii, a naşterilor, a morţilor succesive, nu se mai incorporează. Este Marea Trecere: „Şi-n marea noapte care vine/ Duioase-şi pleacă fruntea lor…”. Rozele sunt spiritele , care se intorc in somnul etern: „E vremea rozelor ce mor”, ca un proces logic.

Dragostea şi viaţa sunt asemeni unei roze: au început şi sfîrşit.

Anunțuri
  1. Mai 19, 2013 la 7:50 pm

    ok

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: