Prima pagină > Esee > „Învăţăturile lui Neagoe Basarab exprimă zbuciumul fiinţei omeneşti, care are idealuri pământeşti şi sociale pentru educarea omului pentru viaţă in societate şi in sat…” (Ion Chiţimia)

„Învăţăturile lui Neagoe Basarab exprimă zbuciumul fiinţei omeneşti, care are idealuri pământeşti şi sociale pentru educarea omului pentru viaţă in societate şi in sat…” (Ion Chiţimia)

Septembrie 3, 2011 Lasă un comentariu Go to comments

Literatura noastră veche din epoca slavonismului se poate mândri cu o operă literară excepţională, ca stil, ca spirit şi conţinut. Este vorba de opera unuia din cei mai cucernici şi cei mai invăţaţi domnitori ai Munteniei, de „Invăţăturile lui Neagoe Basarab”. In această operă se proiectează idealurile vieţii de atunci, înălţător şi înviorător; aici găsim crâmpeie din viaţa curlţilor noastre domneşti, aici apare figura smerită, dar bărbătească şi plină de inţelepciune bătrânească a lui Neagoe Basarab.

Autorul n-a luat la intimplare bucăţi din „Cartea Regilor”. Ele sunt aduse ca pildă pentru viitorul domnitorilor din viaţa judecătorilor buni şi a regilor din Biblie, care au urmat poruncile Domnului (de exemplu, Eli, Judecător şi preot al evreilor, Samoil, Solomon şi judecăţile lor).

Este aproape cu neputinţă de a reda toată bogăţia de idei, de cugetări, de parabole şi de exemple din această minunată operă. Este un fel de enciclopedie moral-religioasă şi filozofică a trecutului, in care se concentrează toată inţelepciunea bătrânească, toată erudiţia religioasă şi politică a vremurilor vechi.

Autorul concentrează intreaga sa experienţă in pagini cu caracter testamentar şi de iniţiere, destinate să pregătească omul deplin, capabil să conducă şi să se conducă. Pentru a inţelege, in toată complexitatea, mesajul acestei cărţi unice, trebuie să se aibă in vedere momentul existeanţial al elaborării: partea de sfârşit a vieţii (până in 1521), inainte de „marea trecere”, când roadele inţelepciunii se oferă urmaşului/urmaşilor ca moştenire de mare preţ. Nu bogăţia materială, nu stăpânirea unei ţări, nu rangul social sunt importante, ci dobândirea inţelepciunii de a te feri de capcanele care pândesc sufletul omului. De aceea „Învăţăturile lui Neagoe Basarab” ne apar ca o Mare Confesiune, rostire fundamentală despre adevărurile vieţii. Mesajul se concentrează in „cuvinte de invăţătură”, „scrisori”, „rugăciuni”, toate izvorând din cele mai profunde straturi ale sufletului. Textul poate fi grupat in 2 părţi mari, unite prin tememle abordate, procedeele retorice, filosofia de viaţă. Partea întâi cuprinde istorioare, pilde despre personaje din „Vechiul Testament” (Saul, Solomon, David ş.a.), iar partea a doua incepe cu pledoaria pentru cinsitrea icoanelor, continuă cu invăţătură pentru anume situaţii de viaţă individuală sau publică: părinţi şi copii, domn şi supuşi, viaţa la Curte, in judecăţi, obiceiuri etc. Îndreptarul oferit, codul moral sunt dominate de „frica şi dragostea lui Dumnezeu”, care îl feresc pe om de rătăcire, excese de tot felul, pângărirea trupului şi sufletului, nedreptăţirea celorlalţi. Domnul trebuie să-l aibă ca model pe Isus şi să-L urmeze.

Nici o putere nu conferă sufperioritate morală, in perspectiva veşniciei, dacă nu lupţi până la ultima clipă a vieţii pentru desăvârşirea prin dragoste care „face sufletele să vorbească cu îngerii” şi il face pe om să priceapă „că nu este departe de Dumnezeu”.

Toate învăţăturile lui Neagoe Basarab sunt menite pentru a creşte un OM adevărat din toate punctele de vedere.

Anunțuri
Categorii:Esee
  1. Elena
    Octombrie 9, 2012 la 6:02 pm

    Este foarte bun!! M-a ajutat sa-mi formulez conceptii personale in baza „Invataturilor lui Neagoe Basarab”. Multumesc 🙂

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: