Prima pagină > Esee > „Stilul este omul însuşi” (Le style est l’homme meme) Buffon

„Stilul este omul însuşi” (Le style est l’homme meme) Buffon

Omul, spre deosebire de animale, a fost inzestrat dela Dumnezeucu un dar extraordinar – cel de a vorbi. Prin cuvinte omul vorbeşte, işi exprimă gândurile, sentimentele, emoţiile, trăirile pe care le simte şi le trăieşte. Felul prin care el aranjează cuvintele, modul in care le spune, modul prin care se exprimă formează un stil al său aparte, nemaiîntâlnit la altcineva.

Stilul este expresia unei individualităţi, astfel incât fiecare dintre noi se exprimă diferit, ceea ce il face pe om unic. De airic rezultă că orice persoană are un stil al său, un mod de a întrebuinţa instrumentul general al limbii capabil de a-l exprima in diferenţierea lui individuală.

Stilul este o trăsătură a individului in sine, o expresie a originalităţii ce se cunoaşte prin modul de intrebuinţare a elementelor limbii: corectitudine, claritate, inclusiv moduri de selectare şi de intrebuinţare a limbii, stilul clasic, sublim, mediu, temperat sau vulgar.

Stilul işi are rădăcinile in modul de manifestare lingvistică a omului modern, având ca atare premisa originalităţii. Nu există o limbă generală, ci numai graiuri individuale. Astfel, intr-o poezie, stilul devine un element de interferenţă, elementele fonetice, lexicale, morfologice şi sintactice, chiar elementele grafice ale unui text, iar in exprimarea orală gestica, mimica, tonalitatea fiind subordonate unui concept integrator, intenţionalitatea comunicării. Este vorba de un mod de alcătuire internă a elementelor comunicării, in funcţie de intenţionalitate, de viziune, de mesaj, de specificacitatea acestuia. Astfel, stilul este un proces de selecţie a elementelor lingvistice şi de combinare a lor, dar implică mai mult decât expresia lingvistică semnificativă, cuprinzând referinţe şi la instaţele comunicării, integrându-i intr-o realţie complexă pe producătorul mesajului literar şi pe receptorul acestuia.

Astfel, ajungem la concluzia că  prin modul de exprimare, gândire şi scris omul işi formează un stil unic al său care il evidenţiază şi il manifestă. Un exemplu pentru a ne convinge de acest fapt ar fi scriitorii M. Eminescu, G. Bacovia şi I. Creangă. Toţi trei sunt scriitori, insă fiecare dintre ei are stilu său deoarece fiecare este diferit prin felul său de a gândi, de a se exprima. Aceasta o putem observa cu cuşurinţă prin operele scrise de ei. Nici unul nu se aseamănă: Eminescu este romantic, Bacovia – rece, sumbru, iar Creangă – hazliu, copilăresc.

Indiferent de stilu pe care il posedă, omul este un artist prin natura sa deoarece este unic in univers şi tinde, intr-un fel sau altul, să introducă peste tot in viaţa sa – Frumosul.

Reclame
Categorii:Esee
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: