Prima pagină > Esee > „Oare n-am uitat cumva că iubirea de patrie nu e iubirea brazdei, a ţărânei, ci a trecutului?”

„Oare n-am uitat cumva că iubirea de patrie nu e iubirea brazdei, a ţărânei, ci a trecutului?”

Toate sentimentele care unesc oamenii intre ei şi-i indeamnă spre virtute sunt nobile şi iubirea de patrie nu este o excepţie. Nu există popor care să nu aibă strălucirile şi succesele sale, ca domnitori care au crescut puterile ei cu mai mult sau mai puţin, fapte istorice care merită să nu fie uitate vreodată, bărbaţi care s-au făcut nemuritori prin curajul lor, prin sporirea ce au făcut-o in ştiingţe şi măiestrie. Acestea sunt pentru fiecare popor temeiuri de a-ţi iubi patria in care te-ai născut şi ai crescut.

Fără istorie nu există patrie; fără dragoste de istorie nu poate fi iubire de patrie… Pooporul nostur a fost mereu npăstuit de soartă, dar niciodată n-a incetat măcar pentru o clipă să fie virtuos. In rîvna de a cultiva, noi n-am cedat nimănui.

Astfel, viaţa oricărui popor işi are rădăcinile in trecutul lui, deoarece tot ce avem se datorează strămoşilor noştri care au luptat pentru acest pămint, ne-au scos de scub jugul duşmanilor ca noi să ducem o viaţă mai bună şi să fim scutiţi de griji şi suferinţă. Moştenirea strămoşilor noştri esete ca o temelie pe care se clădesc urmaşii. Dacă această temelie n-ar exista, mai devreme sau mai tirziu, zidul se prăbuşeşte. Astfel, se zideşte orice popor şi ni, românii, nu sutnem o excepţie deoarece şi noi avem o moştenire lăsată de strămoşii noştri. Aceştia ne-au lăsat alcătuirile lor, care, poate, s-au dărăpănat, ne-au dat moşiile lor şi spiritul lor curajos, care trăieşte prin noi inşine şi cere cuvânt. Strămoşii noştri scumpi ne-au lăsat o limbă frumoasă, ne-au lăsat datini minunate, ne-au lăsat credinţa lor care ne ajtă să nu cedăm in faţa obstacolelor, ci să luptăm fără ezitare. Ne-au lăsat iscusinţa lor, ne-au imprumutat meşteşugul mâinilor şi ne-au dat poveţele minţii. Tot de la strămoşii noştri am moştenit inţelepciunea şi curajul lor care i-au dus spre victorie. De asemenea, am moştenit jalea şi veselia lor, cântecele lor de incurajare.

Toate acestea alcătuiesc bogăţia mare a neamului nostru lăsate de strămoşi. Iată de ce, acest trecut, cu toate infăţişările lui nu trebuie ştirbit, ci intotdeauna întărit fiindcă, astfel, rădăcinile vieţii noastre prin putere ne dau curaj să mergem mai departe, să ocolim orice obstacol cu capul sus. In acest mod are loc înfrăţirea trainică a oamenilor de acelaşi singe şi se ridică un zid impotriva duşmanului care vrea să ne nimicească fără cruţare.

In zilele noastre insă nu toţi oamenii cunosc trecutul patriei lor ca să-l iubească şi să inţeleagă importanţa lui. Ei nu se uită la trecutul glorios al strămoşilor noştri, ci iubesc lurcurile materiale. Ei vor să trăiască intr-o ţară cu un nivel inalt de dezvoltare insă nu doresc să facă nimic pentru aceasta. De aceea autorul recurge la intrebarea retorică „Oare n-am uitat cumva că iubirea de patrie nu e iubirea brazdei a ţărânei, ci a trecutului?”.

Astfel, iubirea de patrie reprezintă iubirea faţă de suferinţele strămoşilor noştri in lupta neamului nostru pentru libertate, e spiritul revoluţionar care te motivează să faci lucrurile mai bine, să le doreşti mai frumoase, să te bucuri de ele, de o viaţă liberă… prin binecuvântarea lui Dumenzeu.

Iubirea de patrie inseamnă să te sacrifici, să dai TOTUL pentru ţara ta natală, înfăptuindu-i idealurile, trăind in adevăr şi dreptate.

Anunțuri
Categorii:Esee
 1. Februarie 8, 2012 la 3:59 pm

  este util acest eseu….

 2. Februarie 8, 2012 la 4:03 pm

  E foarte util….bravo celui care la publicat!

 3. Diana
  Iunie 3, 2013 la 6:09 pm

  Foarte util,mi-a fost de mare folos la o tema. Multumesc frumos 10*.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: