Prima pagină > Esee > Motivul curgerii ireversibile a timpului

Motivul curgerii ireversibile a timpului

Ce este timpul?… Timpul este stofa din care e facuta viata si unicul care odata ce atrecut nu mai poate fi intors, dar nici nu poate fi oprit, deoarece zboara mai repede ca vintul si mai repede ca gindul. Timpul reprezinta adevaratul creator si marele distrugator, fiindca tot ce e viu, tot ce se bucura de lumina Soarelui cu trecerea anilor ba dispare, caci timpul nu iarta pe nimeni si nimic. Timpul este „coasa vremii”. Cu „taisurile coasei” sale „hainul timp” coseste ierburile si florile inflorite si lucrurile bune si toata gloria lor e aruncata la pamint. El consuma tot ceea ce creeaza. Creste tot ce-i viu si aduce moartea in dar. Este cel mai mare „hot” si risipitor.

Timpul, care macina lumea, se gaseste in majoritatea operelor literare, deoarece exercita o adevarata teroare asupra fiintei, convertita in frica de imbatrinire si de moarte.

In poezia „Fiinta iubitei” de Liviu Damian, trecerea timpului ireversibil e resimtita de catre eroul liric ca o forta ce distruge, destrama si ca destin implacabil uman. El se roaga catre vreme, dorinta lui fiind de a opri timpul din curgerea lui pentru ca atinge chipul iubitei si care ar putea sa se desparta de ea („O, vreme, nu-atinge fiinta iubitei”, „te-ndura de chipul iubitei”).

Acest motiv se intilneste si in poezia „Astazi ne despartim” de Stefan Augustin Doinas reprezentind moartea garantata suta la suta. Iata de ce el traieste semntimente de tristete fata de singuratate, durerea despartirii de fiinta draga, resemnare in fata mortii si speranta ca ei se bor reintilni in cealalta lume.

Motivul timpului apare sin in poezia „Floare albastra” de Mihai Eminescu. Aici curgerea timpului nu-l mai poate reintoarce in clipa care i-ar fi putut aduce fericirea si ea ramine in veci pierduta („Si te-ai dus, dulce minune,/ Si-a murit iubirea noastra-/ Floare-albastra, floare-albastra…/ Totusi este trist in lume”).

Anunțuri
Categorii:Esee
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: