Prima pagină > Esee > “De altminteri moldovenii nu numai că nu sînt iubitori de învăţătură, ci chiar le e urâtă la toţi” (D.Cantemir “Descrierea Moldovei”)

“De altminteri moldovenii nu numai că nu sînt iubitori de învăţătură, ci chiar le e urâtă la toţi” (D.Cantemir “Descrierea Moldovei”)

Februarie 18, 2008 Lasă un comentariu Go to comments

Dimitrie Cantemir are multă dreptate în această privinţă. Moldovenii când aud cuvântul “învăţătură” sau “trebuie să înveţi” se încruntă atît de tare încît ţi se pare că le-ai făcut ceva rău. Ei mai bine se duc să se distreze sau să privească televizorul, decât să -şi “risipească” timpul preţios stând cu nasul în carte. Cea mai frecventă expresie pe care o auzi la noi este “Ce-am înnebunit să-nvăţ?!” sau “Poţi să-nnebuneşti de-atâta învăţătură”, de parcă ar rupe cărţile învăţând. Cel mai important este că poate citi, scrie şi număra banii. Ce altceva îi mai trebuie?! De ce să-şi risipească timpul învăţând, când pot să-şi rezolve “problemele” cu bani sau cadouri. E mult mai simplu astfel, decât să stai cu nasul în cărţi.

Din fericire însă, oriunde, oricând şi în orice domeniu sunt excepţii. Exact la fel e şi la noi. Mai sunt persoane care doresc să înveţe şi înţeleg că citind o carte, nu faci doar o simplă lectură, ci auzi vocile oamenilor în timp şi spaţiu, călătoreşti pe alte continente şi prin alte lumi, poţi călători prin diferite perioade ale istoriei, înveţi în cîteva ore ceea ce alţii au cercetat, studiat şi adunat întreaga lor viaţă.

Fiecăruia îi e dat de la Dumnezeu un talent într-un anumit domeniu pe care trebuie doar să-l descopere şi să-l dezvolte. Iată de ce este dată învăţătura: pentru a dezvolta puterea minţii existente.

Prima impresie despre cineva ţi-o faci atunci când discuţi cu persoana dată. Atunci când moldovenii aud pe cineva vorbind frumos, româneşte, sau se uită la el cu nişte ochi mari cît cepele, sau râd de el şi-l înteabă de unde s-a luat, căci ei nu înţeleg că o vorbă este cu atât mai frumoasă, cu cât în ea se îmbină mai potrivit cuvintele. Iar atunci când văd cît de sus a ajuns persoana în cauză, invidia le înnegreşte sufletul şi încep să-şi dee seama ce greaşeală mare au făcut că nu au învăţat la timp când trebuia.

Mihai Eminescu spunea: “Educaţia este cultura careacterului, cultura e educaţia minţii”, iar acestea se pot, dar şi trebuie căpătate prin studiere, deoarece învăţătura reprezintă un capitol inestimabil pentru viaţă şi niciodată nu e târziu să înveţi fiindcă omul cât trăieşte învaţă.

 


Anunțuri
Categorii:Esee
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: